Bolivia

Kaktus og lama. Og vevde stoff. Det er vel omtrent det som var mine assosiasjoner til Bolivia, inntil jeg møtte May Kristin på en speiderleir for noen få år siden. Nå spisser jeg ørene når det en sjelden gang er nyheter fra Latin-Amerika på norsk fjernsyn, ja, jeg har til og med sjekket flypriser - bare for løje - for dette landet pirrer nysgjerrigheten min.

Jeg har foretatt noen kjappe søk etter informasjon om Bolivia på nettet. Det er en del som taler for at dette ikke er et drømmereisemål for familieferier: Kokainsmugling, malaria, tuberkulose og denguefeber, korrupsjon og kupp, et nærmest ikke-eksisterende postvesen ... men så er det også en del spennende å finne, som at landet har et enormt artsmangfold, at her er 36 urbefolkningsgrupper ... og så har jeg May Kristins fortellinger om folk som elsker musikk og sang, de fristende smårettene med fremmede navn hun tryllet fram av litt restemat - hun kan koke suppe på en spiker og mette 50 snopesyke speidere i rekordfart (bare de husker å vaske hendene grundig og bruke vaskesprit etterpå, for ingen må bli syke i magen). Kommer jeg meg noen gang til å bestille en reise til Bolivia? Det aner jeg sant og si ikke, men fascinasjonen er der og nysgjerrigheten er definitivt vekket.

Her følger noen fakta om Bolivia:

  • "Bolivia er en republikk midt i Sør-Amerika. Landet grenser til Peru og Chile i vest, Brasil i nord og øst, og Paraguay og Argentina i sør (...) Bolivia er et av Sør-Amerikas fattigste land på tross av store forekomster av naturressurser. Noen av årsakene til fattigdommen er mangel på tilgang til havner, politisk ustabilitet og dårlig styring. Den ulovlige framstillingen av og handelen med kokain drives i et svært stort omfang og bidrar til at den svarte økonomien i landet er stor. (...) Klimaet varierer fra konstant hete i jungelen til vintrer med kuldegrader på høysletten og permanent snø på høyfjellene. Plantelivet varierer tilsvarende, med en enorm artsrikdom i jungelen, daler med mye jordbruk og goldt høyfjellslandskap. (...) Utdanningssystemet i Bolivia er i prinsippet åpent for alle, men tilgangen begrenses i praksis av familiens økonomi." (Kilde: https://snl.no/Bolivia)
  • "Det forekommer malaria i Amazonas-området og denguefeber i lavlandet under 2500 m.o.h. I Bolivia er det også høy forekomst av tuberkulose. (...) Bolivia har hele 37 offisielle språk, inkludert spansk og 36 urbefolkningsspråk. Spansk, aymara og quechua er mest utbredt. Engelsk og andre språk beherskes i begrenset grad." (Kilde: https://www.regjeringen.no/)
  • "In Bolivia, the post as I knew it does not exist. There are no street corner postboxes, postal workers making their daily rounds, or neighbourhood post offices. While there is a central post office, I have only ever used it as a landmark for meeting people." (Kilde: https://newint.org/)
  • "Politisk uro, kupp og økonomiske kriser har preget Bolivias historie. Under sosialistpresidenten Evo Morales har landet opplevd økonomisk vekst og bedre fordeling av godene, men korrupsjon og fattigdom er fortsatt et stort problem. (...) Skoghogst har ført til at jorderosjon er et stort miljøproblem. Vannkvaliteten er dårlig på grunn av forurensing. Bolivia er blant landene i verden med størst biologisk mangfold. Klimaendringer er en trussel mot dette mangfoldet. (...) I 1825 løsrev Bolivia seg fra Spania med general Sucre og frihetshelten Bolívar i spissen. Landet ble oppkalt etter Bolívar, og Sucre ble den første presidenten. Militærkupp og diktatur preget landet frem til begynnelsen av 1980-tallet, da forsøk på demokratisering ble gjennomført. Jevnlige økonomiske kriser og høy arbeidsledighet førte imidlertid til store protester fra befolkningen, spesielt fra bønder, arbeidere og middelklassen. (...) Bolivia er en republikk der presidenten er stats- og regjeringssjef. Presidenten velges for fem år om gangen. I utgangspunktet kan en president kun gjenvelges en gang, men Evo Morales har klart å omgå denne regelen. Han har blitt gjenvalgt to ganger, og stiller trolig til valg igjen i 2019. (...)  Det politiske systemet er gjennomsyret av korrupsjon, og rettsvesenet er svakt. (...) Bolivia har store forekomster av naturgass, mineraler og olje. Økonomien baserer seg hovedsaklig på råvareeksport. Andre viktige eksportvarer er tinn, sink, sølv og soya (...) Da Sikkerhetsrådet i februar 2018 behandlet forslaget fra vestlige land om å fordømme Iran for å ha brutt våpenembargoen mot houtiene, var Bolivia sammen med Russland det eneste landet som stemte mot forslaget. I sin stemmeforklaring understreket Bolivia at dette var fordi landet følte seg forbigått i forhandlingene om teksten i forslaget, og fordi landet motsatte seg det som så ut som et politisk motivert ønske fra Vesten om å fordømme Iran." (Kilde: https://www.fn.no/Land/Bolivia)




Kommentarer